Bericht

Brandbrief Informele zorgnetwerken over werkwijze nieuwe Buurtteams

Geplaatst op 17 juni 2020, 12:04 uur

In het Maatschappelijk akkoord staat onder 'Zeggenschap over publieke taken' dat coalities van ervaringsdeskundigen en informele zorgnetwerken een grotere rol moeten krijgen in overheidstaken.

Begin juli start de aanbesteding/subsidieregeling voor de Buurtteams. Wij pleiten ervoor om daarin de integratie van de informele zorg een verplichtend karakter te geven. Iedereen heeft tijdens de Coronacrisis gezien hoe nodig deze informele netwerken zijn. Nu er overgestapt wordt op Buurtteams is het moment om de meerwaarde van informele zorg te erkennen. Echter, in de nieuwe regeling wordt wel gesproken over afstemming met informele partners maar op een vrijblijvende manier.

Vele Amsterdamse organisaties zijn dan ook bezorgd over hoe de buurtnetwerken, informele zorg en maatschappelijke initiatieven een plek(je) krijgen in de Buurtteams. Begin deze week hebben zo'n 50 grote en kleine organisaties binnen 1 dag een gezamenlijke brandbrief gemaakt (dat zegt wel iets over de informele organisatiekracht!). Die brief wordt behandeld in de commissievergadering van de Raad a.s. donderdag 17 juni. Zie bijlage voor de brief en ondertekenaars.

Deze actie komt voort uit twee zoomsessies die Ma.ak020 organiseerde: Match Ma.akers en de vrimizoem voor de achterban. Met dank aan Cecilia Petit en Nies Medema.

Deel dit: