Bericht

Match Ma.akers West: hulpvraag en -aanbod tijdens corona

Geplaatst op 16 december 2020, 16:46 uur

Voor de zomer heeft Ma.ak020 enkele bijeenkomsten onder de naam Match Ma.akers West uitgevoerd.

Aanleiding was dat mensen uit het netwerk van Ma.ak020 een mismatch zagen tussen (online) hulpaanbod en (offline) hulpvraag in de stad. Daarnaast werd duidelijk dat informele zorgsleutelpersonen uit het Ma.aknetwerk zwaar belast raakten door hulpvragen uit hun achterban.

Dit is nu weer extra urgent, in de lockdown. 

 

Opbrengst

  • Posters om hulpvraag/-aanbod te communiceren. Ontworpen door kunstenaars van Cascoland, vanuit buurthuizen huis aan huis verspreid door welzijnsorganisaties en vrijwilligers.
  • Brandbrief van 50 informele netwerken aan wethouder Kukenheim i.v.m. commissievergadering over nieuwe Buurtteams.
  • Opvolging vanuit formele welzijnspartners: 2 welzijnspartners willen geld vrijmaken voor betaalde informele zorgpartners en ervaringsdeskundigen.
  • Overleg met projectteam Buurtteams.
  • Artikel van de HvA (Anna de Zeeuw en Nies Medema).
  • App groep 100% West waar formele en informele partijen elkaar informeren en inschakelen waar nodig.

 

Conclusies

Er is een mismatch tussen hulpaanbod en hulpvraag, online en offline verbinding, informele en formele netwerken. Formele welzijnspartijen zagen al langer de noodzaak tot samenwerking met informele netwerken en werken mee aan duurzame samenwerking. De Match Ma.akers-gesprekken versnelden de samenwerking. Het is relatief eenvoudig om de juiste mensen aan tafel te krijgen om korte termijn oplossingen te regelen.

Wat miste echter waren gemeentelijke beslissers en bestuurlijk bewustzijn van deze urgentie. Het is belangrijk om ook een koppeling te maken met de directie OJZ. Dat is nodig voor een duurzame verbetering in de aanpak van armoede, welzijn en zorg, en het bereiken van alle Amsterdammers die hulp nodig hebben.

In de bijlage vind je meer over de Match Ma.akers.

 

Bgeleiding

Jaap en Marijke van netwerk Informele zorg West

34 deelnemers

 

 

Deel dit: