Nies Medema


MA.AK-tafels Preventie armoede zzp-ers
Spring House, 20 mei 2019

Twee Ma.aktafels met twee invalshoeken
- de invalshoek van zzp’ers (hoe kunnen zij opdrachten verwerven en elkaar versterken in netwerken?)
- preventie van armoede vanuit de invalshoek overheid en bedrijfsleven (hoe worden zij toegankelijker voor zzp’ers?).

Vijf oplossingsrichtingen

1. Broedplaatsenbeleid toegankelijk maken voor meer beroepsgroepen. Het A-lab kan als voorbeeld dienen. Een start is hiermee al gemaakt in het nieuwe Broedplaatsenbeleid.

2. Social returnverplichting bedrijven invullen met zzp-ers en sociale ondernemers. Dit kan met een ‘menukaart’, waarop sociale ondernemers en zzp’ers hun diensten aanbieden, die bedrijven afnemen met Social Return budget. Of door de know how van bedrijven in te zetten voor zzp-ers door –bijvoorbeeld- trainingen marketing en acquisitie, maar dan vraaggericht ontwikkeld.

3. Bemiddelen tussen zzp’ers en opdrachtgevers dmv verbinden netwerken. Geld hiervoor komt uit de social returnverplichting van bedrijven (waarvan een deel verplicht aan zzp-ers en sociaal ondernemers besteed wordt, volgens afspraak met de gemeente. Dit plan wordt uitgewerkt door de tweede Ma.aktafel.

4. Lokale, wijkgerichte opdrachten anders aanbesteden, bijvoorbeeld in een (werk)coöperatie (buurtzorg voorbeeld). Het is een horizontale manier van samenwerken, waarbij iedereen die aangesloten is met elkaar bepaalt wie wat doet. De Arena, met veel evenementen waarbij ze zzp’ers kunnen inhuren, kan als pilot/ experiment dienen voor ZO-Amsterdam, voor de komende 6 tot 12 maanden.
a. Uitgangspunten: Iedereen is gelijkwaardig en werk wordt onderling verdeeld
b. Voorwaarden: Eerst verkennen en dan verspreiden
c. Afspraken: Pilot Wijkgerichte Opdrachten

5. Matching verbeteren dmv online platform zoals Werkspot. Huidige platform Negomatrix is voor sommige groepen moeilijk toegankelijk. Dus: aanpassen van Negeomatrix of trainingen voor zzp-ers. Een werkgroep vanuit bedrijfsleven, overheid en (afgevaardigden van) zzp’ers maakt plan van aanpak.
a. Uitgangspunten: Laagdrempelig, inclusief ‘kwaliteitsregister’ met niveau van zzp’er-schap (starter, medior, senior) en beoordelingen
b. Voorwaarden: Financiën door lidmaatschap (lage jaarlijkse bijdrage) en eventueel bijdrage per match
c. Afspraken: Bestaande systemen (werkspot, matchingssystemen als van 8vance) beoordelen op toepasbaarheid

6. Coaching voor zzp’ers, ook voor ervaren zzp’ers en niet alleen starters!

Documenten
0
Open de update in eigen pagina