Bericht

Integraal Ruimtelijk Programma Durgerdam wint WOW-prijs

Geplaatst op 17 oktober 2019, 11:20 uur

Samen werken aan waterveiligheid en openbare ruimte
In Durgerdam werken bewoners en overheden nauw samen om tot waterveiligheids-oplossingen te komen en tegelijk de openbare ruimte opnieuw in te richten. Dit project Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) Durgerdam is op 19 september 2019 door Platform WOW verkozen tot het beste samenwerkingsproject van 2019.
De dijk in Durgerdam, onderdeel van de Markermeerdijken, is afgekeurd. In 2017 liepen de gesprekken en het participatieproces over waterveiligheidsoplossingen zodanig vast, dat werd besloten meer tijd uit te trekken om samen met bewoners te zoeken naar een breedgedragen oplossing. Eind 2017 startte een nieuw, integraal participatieproces voor enerzijds de waterveiligheid en anderzijds de inrichting van de openbare ruimte. Binnen het project werkten bewoners van Durgerdam, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Amsterdam en Provincie Noord-Holland intensief samen om te komen tot een gedragen programma met uitgangspunten voor oplossingen voor waterveiligheid en inrichting van de openbare ruimte.

Integraal proces
De eerste fase van dit project is afgerond met de ondertekening van een document genaamd Integraal Ruimtelijk Programma Durgerdam, waarin uitgangspunten, wensen en eisen staan benoemd. Het IRP Durgerdam is op 26 februari 2019 vastgesteld door Cees Loggen (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Kees Stam (hoogheemraad Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, nu lid algemeen bestuur), Marieke van Doorninck (wethouder gemeente Amsterdam), Saskia Groenewoud (Lid dagelijks bestuur stadsdeel Amsterdam-Noord), Marianne van Leeuwen (Dorpsraad Durgerdam) en Yvonne Breedijk (Centrale Dorpenraad Landelijk Noord). Bij de uitwerking van het IRP Durgerdam wordt de integrale manier van samenwerken verder voortgezet.

Juryprijs
Platform WOW stimuleert samenwerking tussen (vaar)weg en waterbeheerders bij de Nederlandse overheid, havenbedrijven en drinkwaterbedrijven. Er waren 37 inzendingen waaruit een top-3 is gekozen. Het IRP Durgerdam kreeg de juryprijs. De jury noemt IRP Durgerdam "een prachtig voorbeeld in lijn van de nieuwe Omgevingswet". Aan de samenwerkingsprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. De prijs werd door een groep van bewoners, bestuurders en medewerkers van de drie overheden in ontvangst genomen tijdens de WOW-dag 2019. Samen met (vertegenwoordigers van) het dorp wordt bepaald waar dit bedrag aan wordt besteed.

Deel dit: