Het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam
Op deze pagina staat elk onderdeel van het officiële akkoord.
Het akkoord is al ondertekend door 307 personen.
Bekijk de lijst met ondertekenaars
En wat doe jij?
Wat en waar vandaan?
Het Maatschappelijk akkoord Ma.ak020 is bedoeld voor alle partijen en personen die actief een rol spelen bij de ontwikkeling van de stad. Het richt zich op alle ontwikkelingen in het publieke domein, aan de hand van de vragen: van wie is de stad, wie gaat daarover en hoe organiseren we dat? De afgelopen 15 jaar is op steeds meer plekken op verschillende manieren initiatief genomen door Amsterdammers. De omvang en impact van dit maatschappelijk initiatief op onze stad neemt snel toe. Dat verandert de stad, uiterlijk, sociaal en organisatorisch.
Het gevoel van mede-eigenaarschap en zeggenschap is aan het verschuiven van de overheid naar die Amsterdammers. Hierdoor is de manier van samenwerken tussen bewoners en maatschappelijk initiatiefnemers, de gemeente en andere partijen in de stad aan het veranderen. Dit vraagt om structurele, concrete en toekomstbestendige afspraken én het borgen daarvan. Er is de laatste jaren wel aandacht geweest voor deze verandering, maar veelal vrijblijvend, incidenteel, te veel buiten beeld en op te kleine schaal.
Dit akkoord brengt daar verandering in. Een akkoord dat al in 2014 werd beloofd door de lijsttrekkers van bijna alle Amsterdamse partijen, maar er toen niet kwam. In 2018 werd de belofte herhaald door die partijen. Het legt afspraken vast tussen actieve Amsterdammers en de gemeente, maakt concrete vervolgstappen mogelijk en stelt een agenda vast met de uit te voeren maatregelen. Iedereen die het akkoord ondertekent, schaart zich hierachter. *
Lees hieronder verder over de missie van Ma.ak020, van wie de stad is en over de verschillende rollen die we in de stad hebben.
* De nakoming van afspraken in dit akkoord is niet in rechte afdwingbaar. We werken samen op basis van vertrouwen en respect.
De missie van het Maatschappelijk akkoord is om actieve Amsterdammers beter in staat te stellen samen de stad duurzaam eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initiatiefrijker te maken. Deze missie sluit aan bij de ambities van het huidige coalitieakkoord. Het Maatschappelijk akkoord is tot stand gekomen dankzij de krachtenbundeling van vele actieve Amsterdammers in buurt- en stedelijke netwerken die al jaren actief zijn in de stad op uiteenlopende thema’s. Zoals groen, energie, zorg, economie, wonen, leefbaarheid en gebiedsontwikkeling.
Die invloed op de stad is onmisbaar en niet meer weg te denken. Het is dan ook van groot maatschappelijk belang om samen te werken, dwars door thema’s heen. Het is de hoogste tijd het samenwerken met zoveel mogelijk partners in de stad vorm te geven. Daar zijn ingrijpende veranderingen voor nodig.
Dit Maatschappelijk akkoord gaat over mede-eigenaarschap en zeggenschap. Niemand kan de stad claimen als haar eigendom. De stad is van ons allemaal. Maar het bepalen van wat er echt gebeurt in de stad, in de buurt of in de straat, moet wel op zo’n manier gaan dat ook iedereen in de stad dat eigenaarschap daadwerkelijk ervaart. Eigenaarschap en zeggenschap delen we met vele partners van de stad: politiek en bestuur, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Allemaal Amsterdammers die vanuit verschillende posities en rollen actief zijn en samen de stad Amsterdam ‘maken’.
In de eerste plaats is de Amsterdammer een inwoner van de stad, met een eigen leven, die zich mede-eigenaar voelt en de wens heeft te weten wat er in stad en buurt gebeurt. Deze Amsterdammer draagt kennis, kunde en ervaring met zich mee die van grote waarde is bij het ontwikkelen van de stad. We erkennen deze rol van de actieve Amsterdammer als waardevolle adviseur. De volgende rol is die van mede-vormgever, die samen met andere betrokkenen en belanghebbenden de stad vormgeeft middels co-creatie. Deze rollen, van adviseur en mede-vormgever, gaan over zeggenschap en over de soevereine rol van Amsterdammers in de stedelijke democratie. Als deze rollen goed zijn verdeeld, verschuift zeggenschap van een vertegenwoordigende democratie naar een meer directe democratie. Beleids- en besluitvorming komt zo meer en dichter bij de inwoners van de stad te liggen.
Als actieve Amsterdammer zetten we onze handtekening onder dit Maatschappelijk akkoord. Een akkoord met afspraken, uitgangspunten en voorwaarden, met een plan over het toezicht op de daadwerkelijke uitvoering van dit akkoord en met de belofte om doorlopend samen te leren van de ervaringen;
Uitgangspunten bij het akkoord
Het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam gaat in per januari 2020, loopt tot tenminste 2025 en wordt periodiek vernieuwd.
Inclusiviteit
Iedereen doet mee op basis van gelijkwaardigheid. Er wordt steeds gekeken wie vanuit welke rol een bijdrage kan leveren om oplossingen en/of plannen te realiseren. De stad is divers. Iedereen die mee wil doen, moet mee kunnen doen. Inclusiviteit is bij de uitvoering van welke afspraak dan ook een leidend beginsel.
Respect
Wie meedoet houdt aandacht voor dat wat waardevol is, voor ervaring en voor reeds opgebouwd vakmanschap: zowel bij actieve bewoners en initiatiefnemers als bij het stadsbestuur en de gemeente.
Leren
Het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam gaat uit van het principe van permanent leren en de ondertekenaars staan open voor aanpassingen en verbeteringen van het akkoord en de daarin bepleite werkwijzen. Bij de uitvoering, de beoogde samenwerking en verdere ontwikkeling van het Maatschappelijk akkoord wordt blijvend geleerd.
De afspraken die we met elkaar maken
Hieronder staan alle afspraken uit het akkoord, onderverdeeld in rubrieken.
Het mandaat in de stad wordt zo lokaal mogelijk gelegd (subsidiariteit). Een aangepast bestuurlijk stelsel, netwerken en beoordelingssystemen worden gebaseerd op dit principe.
Vervolgproces Maatschappelijk akkoord
Dit akkoord wordt op korte termijn gezamenlijk uitgewerkt in een overeenkomst. Daarin wordt per onderdeel meer gedetailleerd aangegeven wat wanneer wordt gedaan, hoe en met welke partners.
Onderteken hier het Maatschappelijk akkoord