Van wie is onze stad? Werk mee aan Maatschappelijk akkoord/2

In Amsterdam kunnen we elke uitdaging aan als we echt met elkaar samenwerken: met actieve Amsterdamse inwoners, initiatieven, bedrijven en de gemeente. Op basis van gelijkwaardigheid.​ Help jij mee om de toekomst van de stad in eigen hand te houden? ​Kom dan ook naar de bijeenkomsten in mei en juni over het tweede Maatschappelijk akkoord!

Wil jij ook van Amsterdam de meest democratische stad van de wereld maken?

Amsterdam kent een uniek akkoord wat dat mogelijk maakt: ​het Maatschappelijk akkoord (Ma.ak020). Dat is in 2019 door honderden Amsterdammers in co-creatie geschreven.​ ​Het doel van dit akkoord is om ​Amsterdammers in staat te stellen samen een duurzaam inclusieve, gezonde, eerlijke en innovatieve stad te maken.​ 

De afgelopen 5 jaar is er op allerlei manieren gewerkt aan een meer democratisch Amsterdam, vooral aan de benodigde herverdeling van eigenaarschap en zeggenschap. Dat gaat goed, maar er is in onze stad nog steeds veel ongelijk verdeeld.​ Ondanks toenemende samenwerking groeit het onderlinge wantrouwen en voelen steeds meer Amsterdammers zich niet vertegenwoordigd. En betere samenwerking is ook nodig om te voorkomen dat Amsterdam een speelbal wordt van internationale technologie, geld en geopolitiek die zich niet bekommert om onze stad.​ Hoogste tijd voor een krachtig kado aan onze 750-jarige stad: hoogste tijd voor Ma.ak/2!

Steek jij ook je handen uit de mouwen, slaan we samen de handen ineen, om de toekomst van de stad in eigen hand te houden? ​Werk mee aan Ma.ak/2, en kom ook naar (een van) de volgende bijeenkomsten:  

15 mei: startbijeenkomst Ma.ak/2 over democratiserings-impulsen in de stad. 
12 juni: themabijeenkomst over macht, nieuw leiderschap ​en het recht op co-creatie.
20 juni: feestelijke bijeenkomst voor het nieuwe Ma.ak/2, met hoofdpunten uit het netwerk en de ToekomstTiendaagse (programmaonderdeel van Amsterdam750).

22 mei

Startbijeenkomst Ma.ak/2 over democratiserings-impulsen in de stad.

12 juni

Themabijeenkomst over macht, nieuw leiderschap ​en het recht op co-creatie.

20 juni

Feestelijke bijeenkomst voor het nieuwe Ma.ak/2, met hoofdpunten uit het netwerk en de ToekomstTiendaagse.

Enquête

Binnenkort live:
Lever input voor Ma.ak/2

De route naar Ma.ak/2

Op de grote bijeenkomst op 20 juni komt alle input voor Ma.ak/2 bij elkaar. Die input wordt de komende weken door iedereen die wil bijdragen, op de volgende manieren en plekken in de stad georganiseerd, ingebracht en verzameld: 

  • diverse bijeenkomsten van organisaties, partners en netwerken in de stad (zoals: Buurttop Oostelijk Havengebied, Kracht van Mokum, Ru Paré/Station Wildeman, Pakhuis de Zwijger, Participatiewerkplaats, Red Amsterdam Noord, Hart voor de K-buurt, de Donutcoalitie, de HvA); 
  • 1-op-1 gesprekken met sleutelfiguren en partners in het Ma.ak-netwerk; 
  • 1-op-1 gesprekken met nieuwe initiatieven en nieuwe netwerkpartners; 
  • enquête over het bestaande akkoord en Ma.ak/2; 
  • reacties op specifieke communicatie vanuit Ma.ak020 over Ma.ak/2 (mailing, nieuwsbrief, website); 
  • lessen en reflecties op Ma.ak020 sinds 2019; 
  • input vanuit het kernteam van Ma.ak020; 
  • lessen uit de Ma.akbanken (zoals de Ma.akbanken Stek, Groen, Wind) 
  • de Ma.ak/2 bijeenkomsten op 22 mei en 12 juli; 
  • onderdelen uit het programma Toekomsttiendaagse van Amsterdam 750 
  • vervolg Democratiseringsagenda door de gemeente Amsterdam 

Van al die input wordt een groot overzicht gemaakt en doorgenomen op 20 juni. Zien we patronen, overlapping, missen we nog punten? Wat valt er op? Kunnen we prioritering aanbrengen? Met het antwoord op die vragen wordt Ma.ak/2 uitgewerkt in de maanden tot half oktober. Zodat rondom de grote verjaardag van Amsterdam, Ma.ak/2 kan worden aangeboden als kado aan de stad: aan alle Amsterdammers en aan de gemeente. 

Ma.ak020 in de ToekomstTiendaagse

Onderdeel van het programma van Amsterdam750 is de ToekomstTiendaagse: een festival van 12 t/m 21 juni 2025 met allerlei initiatieven en partijen in de stad, die willen laten zien wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van Amsterdam. Hoe ziet Amsterdam eruit in 2050 en daarna? Wat eten we, hoe bewegen we door de straten, hoe wonen we en hoe leven we met elkaar? Die partijen organiseren niet alleen samen de ToekomstTiendaagse, ze betrekken ook zo veel mogelijk inwoners bij het nadenken over de toekomst. Deze tien dagen ziet de gemeente dan ook als een springplank voor het samen verder werken aan een leefbaar Amsterdam in de toekomst. 

Met 2 avonden in het programma is Ma.ak/2 een belangrijk onderdeel in het programma. Daarbij zal input van een aantal andere programmaonderdelen van de ToekomstTiendaagse (bijvoorbeeld over gemeenschapseconomie) in beeld worden gebracht op de afsluitende bijeenkomst op 20 juni. Het Ma.ak-team heeft verder het initiatief genomen dat er voor wordt gezorgd dat de opbrengst van de ToekomstTiendaagse stedelijk in beeld wordt gebracht.