De eerste Ma.akbank werd opgestart in 2021 en ging over armoede onder werkende Amsterdammers. Ondertussen is de 4e Ma.akbank onderweg. Soms is er eerst een verkenning nodig om te onderzoeken of een Ma.akbank gewenst en kansrijk is. Zoals over het thema GROEN. Hieronder overzicht van alle lopende en afgeronde Ma.akbanken en verkenningen. Zie ook: Ma.akbanken uitgelegd.
Aan alle kanten staat de ruimte in de stad onder druk: door woningnood, mobiliteit, klimaat-verandering, geluid-, licht- en luchtvervuiling. De stad, ons leven, de wereld, moet groener, en de biodiversiteit moet beschermd en versterkt. Terwijl precies die opgave het zwaarst te leiden heeft onder de aanspraak op de openbare ruimte: hier genoemd de kwestie GROEN. Veel Amsterdammers dragen op eigen wijze bij aan een groene stad, en tegelijkertijd ontwikkelt de gemeente allerlei beleid. Vaak staan belangen haaks op elkaar. Samen optrekken en samenwerken is ingewikkeld, laat staan een integralere benadering. Expertise en energie uit de stad worden komen niet of onvoldoende tot hun recht. Frank Alsema nam het initiatief te onderzoeken of een Ma.akbank als werkwijze hier kan bijdragen.
Binnenkort volgt meer over GROEN
Ma.akbank Stek - Maatschappelijk vastgoed gaat over deze vraag: hoe kunnen we optimaal samenwerken aan betaalbare plekken voor maatschappelijke en/of culturele initiatieven die waarde leveren aan de stad en de Amsterdammers, en niet of beperkt binnen regelingen vallen? Gestart in mei 2024 en nog lopende.
Betere samenwerking tussen de leef- en systeemwerelden. Daar moet deze Ma.akbank aan bijdragen. Met als focus: de 'taaiheid'. Want ondanks ontwikkelingen naar meer en betere samenwerking in de stad, blijven dezelfde obstakels en beren op de weg terugkeren. Met als gedeeld kenmerk dat door veel initiatieven en ambtenaren wordt genoemd: het is 'taai'. Dat zal voor sommigen abstract klinken, maar is juist ontzettend urgent. Want in de praktijk wordt vaak gekozen deze taaiheid dan maar te ontlopen, negeren of accepteren, aan deze Ma.akbank kiezen we juist om onze tanden hierin te zetten. Hoe kunnen we taaiheid definiëren, herkennen en ervan leren? En wat kunnen we daar dan mee en hoe doen we dat?
Binnenkort volgt meer over SidS
Hoe kan Amsterdam-Oost een aandeel leveren in de opwek van duurzame energie met windturbines? Daar ging de Ma.akbank Wind over. Aanleiding voor deze Ma.akbank was het initiatief om voor- en tegenstanders van Windturbines in de stad met elkaar in gesprek te brengen. Met als doel vooral te bespreken wat, waar en hoe het samen wél kan. Met centraal daarin het besef over hoge urgentie van de energietransitie en het belang van mede-eigenaarschap. In de Ma.akbank gingen we gezamenlijk op zoek naar vernieuwende mogelijkheden voor windenergie in Oost die op steun kunnen rekenen en is ook ingegaan op de inhoudelijke bezwaren tegen de huidige zoeklocaties en de impact van windturbines op de omgeving.
Een groeiend aantal Amsterdammers heeft niet genoeg geld om rond te komen, terwijl ze wel betaald werk hebben. Er is ruim aanbod van gemeentelijke en landelijke regelingen en programma's. Deze zeer diverse groep maakt daar weinig gebruik van. Er zijn maatschappelijke initiatieven die programma's ontwikkelen, vraaggericht en kleinschalig. Deze initiatieven hebben niet de middelen en organisatiegraad van de gemeente. Hoe kunnen we samen de behoeftes nog beter aanvoelen, en aanvullen? De belofte van een redelijk bestaan door werk, is die haalbaar? Zowel de systeemwereld als de leefwereld zoekt naar innovatieve manieren om armoede tegen te gaan. Hoe kunnen we hierin elkaar optimaal versterken om armoede onder Amsterdammers te verminderen en liefst te voorkomen?
Tijdens Corona zagen mensen uit het netwerk van Ma.ak020 een mismatch tussen (online) hulpaanbod en (offline) hulpvraag in de stad. Informele zorgsleutelpersonen uit het Ma.aknetwerk raakten zwaarbelast door hulpvragen uit hun achterban. Dat vormde de aanleiding voor deze Ma.akbank 'Light'. De gesprekken versnelden de samenwerking. Het was relatief eenvoudig om de juiste mensen aan tafel te krijgen en om korte termijn oplossingen te regelen. Wat miste echter waren gemeentelijke beslissers en bestuurlijk bewustzijn van deze urgentie. Het was belangrijk om ook een koppeling te maken met de directie OJZ, nodig voor een duurzame verbetering in de aanpak van armoede, welzijn en zorg, en het bereiken van alle Amsterdammers die hulp nodig hebben. Ma.akbank Light Matchmakers liep van april tot september 2020.