Het hoofddoel van Ma.ak020 is actieve Amsterdammers beter in staat te stellen samen de stad blijvend eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initatiefrijker te maken. In 2019 hebben 600 Amsterdammers samen het Maatschappelijk akkoord tot stand gebracht. Sindsdien wordt er op allerlei plekken en manieren gewerkt aan de uitvoering en onderdelen van het akkoord.
Het Maatschappelijk akkoord ontstond in 2018 uit telkens terugkerende kwesties waar actieve Amsterdammers al langer tegenaan liepen in hun pogingen de stad beter te maken. Kwesties tussen de leefwereld van actieve Amsterdammers en de systeemwereld van de gemeente en de politiek, en ook andere partijen. Kwesties die complex en hardnekkig zijn, die niet door één partij opgelost kunnen worden, terwijl de juiste samenwerking een moeilijke opgave bleek. We zijn ze knersende kwesties gaan noemen.Het aangaan en oplossen van knersende kwesties is iets wat de stad en ons allemaal ten goede komt. Daarmee delen we met elkaar dus een zelfde maatschappelijk belang. De eerste stap hiervoor is gezet met het opstellen van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam: 600 Amsterdammers schreven de afspraken voor hoe we samen de stad eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initiatiefrijker maken. Die afspraken noemen we het akkoord. Sinds het ontstaan van het akkoord zijn we in en met de stad bezig de afspraken uit te voeren. Dat doen we door het aangaan van knersende kwesties, en door nieuwe democratiseringsinstrumenten te ontwikkelen en in te zetten.
Terwijl knersende kwesties over heel verschillende inhoudelijke onderwerpen kunnen gaan, gaan ze altijd ook over eigenaarschap en zeggenschap. Duidelijk is dat we in de stad nog niet goed in staat zijn om eigenaarschap en zeggenschap goed te delen met elkaar. Er is verschuiving nodig -en wenselijk- van mede-eigenaarschap en zeggenschap van de overheid naar Amsterdammers. Dat gaat steeds beter, maar die verschuiving is vaak nog te vrijblijvend. Ma.ak020 werkt non-stop aan instrumenten die meer eigenaarschap en zeggenschap mogelijk maken, en past die toe om die beoogde verschuiving ook (duurzaam!) te bewerkstelligen. Hiervoor zijn alle partijen nodig die een rol spelen in de stad: bewoners, politiek en gemeente, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. We doen het samen.
Het aanpakken van knersende kwesties en het ontwikkelen van nieuwe instrumenten; we kunnen en willen alleen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen, respect en inclusiviteit met elkaar samenwerken. We werken aan plekken, manieren en onderwerpen waar we doorlopend samen doen, en samen leren. In samenwerking elkaar zó de ruimte bieden is niet vanzelfsprekend, maar wel voorwaardelijk voor het aangaan en oplossen van knersende kwesties in de stad. Dat doen we in de ruimte tussen leef- en systeemwerelden in, en die noemen we de tussenruimte.
Waarom Ma.ak020? Omdat we samen een stad vol knersende kwesties willen aangaan en oplossen, en omdat we dat met nieuwe instrumenten samen willen doen. Dáárom dus.
Zie ook: Wie zijn Ma.ak020 en Wat doet Ma.ak020.
In november 2019 werd samen met het Ma.ak-netwerk het eerste Maatschappelijk akkoord van Amsterdam gepresenteerd: Een set uitgangspunten en afspraken om de stad samen leefbaarder, inclusiever en rechtvaardiger te maken. De uitvoering van het akkoord loopt tot tenminste 2025, en dat gebeurt onder andere in Ma.akbanken.
Het akkoord is door vele Amsterdammers ondertekend, waaronder de wethouder democratisering Rutger Groot Wassink stadsdeelbestuurders en een groot aantal ambtenaren.
Voor de uitvoering van het akkoord werkt Ma.ak aan democratiseringstools. De Ma.akbanken zijn daar een voorbeeld van. Op verschillende plekken en manieren in de stad wordt gewerkt aan instrumenten ter ondersteuning van lokale democratisering. Vanuit Ma.ak020 wordt daar waar mogelijk of op verzoek aan bijgedragen. Soms gebeurt dat in samenwerking met de gemeente. En de gemeente zelf ontwikkelt ook instrumenten. De belangrijkste vind je hieronder: