Ma.akbanken zijn het antwoord op de vraag: Hoe? Hoe werken we samen aan knersende kwesties volgens de afgesproken kernwaarden van Ma.ak uit het akkoord? Het zijn werkbijeenkomsten waar deelnemers uit leefwereld (de stad) en systeemwereld (de gemeente en andere systemen) samen op een innovatieve manier een knersende kwestie in Amsterdam aanpakken. Dat kunnen grote en kleine zijn. Zo werken we aan verbetering voor de stad en aan nieuwe vormen van democratie, en voeren we tegelijkertijd het Maatschappelijk akkoord samen uit. De Ma.akbank werkwijze is gebaseerd op het akkoord en de Ma.akwaarden.
In een Ma.akbank zijn de kernwaarden leidend: op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen, zo veel mogelijk inclusief en divers. Ieders wereldbeeld en kennis is van waarde. We zorgen dat we daar open voor staan, en dat iedereen gezien en gehoord wordt. We leren al doende met en van elkaar, van en over het proces, en op de inhoud van de knersende kwestie. We werken door tot breed gedragen uitkomsten, gezamenlijke acties, nieuw beleid en duurzame allianties. We werken tegelijkertijd aan oplossingen voor de knersende kwestie, en aan het verschuiven en democratiseren van eigenaarschap en zeggenschap in de stad. We creëren ook alle tastbare middelen samen, zoals communicatie en verslaglegging. Zo dragen we zorg voor de kernwaarden van Ma.ak020.
We werken samen op basis van gelijkwaardigheid, vertrouwen, en respect. Ieders wereldbeeld is van waarde voor innovatieve oplossingen.
Alle partijen uit systeem- en leefwereld doen mee
We leren door te doen en al doende leren we, van elkaar en over de knersende kwestie.
Ma.akbanken kennen verschillende fasen. Eerst wordt gewerkt aan het vormen van een co-creatief team. Door verschillende wereldbeelden en kennis over de knersende kwestie te delen gaan deelnemers samen een nieuw en groter geheel zien. Vanuit dat nieuwe breed gedeelde beeld wordt een nieuw gewenst toekomstbeeld gevormd. Vervolgens bedenken de deelnemers nieuwe oplossingen of oplossingsrichtingen die een verschuiving in de richting van de gewenste toekomst geven. Hoe lang de Ma.akbankfasen duren is afhankelijk van de knersende kwestie en de context. Een Ma.akbank loopt door zolang de deelnemers dat wensen of nodig achten, steeds in afstemming met de opdrachtgever(s).
We werken in Ma.akbanken door tot er breed gedragen uitkomsten, gezamenlijke acties voor korte en langere termijn, en nieuw beleid zijn. Daarnaast is het de bedoeling dat mede-eigenaarschap en duurzame allianties worden gevormd, waardoor deelnemers ook na afloop van een Ma.akbank zich blijven inzetten voor de uitkomsten, en een transitie gerealiseerd wordt. Uiteindelijk doel van een Ma.akbank is dat de uitkomsten leidend zijn, en niet alsnog door de gemeenteraad aanpasbaar. Het gaat er om een verschuiving van eigenaarschap en zeggenschap te realiseren: op de knersende kwestie, op de oplossingen die we daarvoor samen bedenken, en op de manier waarop we dat samen doen. Dat is de kern van Ma.ak020!
Doel is zo diep en breed mogelijke kennis en expertise uit leef- en systeemwereld bij elkaar te brengen. Daarom worden deelnemers van een Ma.akbank zorgvuldig gezocht op hun kennis en ervaring op de knersende kwestie, op hun positie en rol in de stad. Voor iedere Ma.akbank streven we naar een zo divers en inclusief mogelijke groep deelnemers. Van iedere deelnemer wordt verwacht dat die actief deelneemt. Er is een team van Ma.akbank-begeleiders, getraind op de principes en de werkwijze, en mensen uit het kernteam van Ma.ak020, zodat er uit elke Ma.akbank verder geleerd kan worden. Zie ook: Wie zijn Ma.ak020.
Elke Ma.akbank begint met een verkenning om helderheid te krijgen over aanleiding, doel en deelnemers van de beoogde Ma.akbank. Tijdens deze verkenning geven de verkenners altijd ten minste antwoord op de volgende vragen:
Iedere Amsterdammer kan een verkenning voor een Ma.akbank starten wanneer je denkt dat dit kan helpen om een ‘knersende kwestie’ in de stad in beweging te brengen. Daarvoor is een verkenningstool gemaakt (hier te downloaden↓ ). Het advies daarbij: neem altijd contact op met het kernteam, zodat we je kunnen ondersteunen bij je verkenning.
Ma.akbanken en verkenningen zijn een democratiseringstool, maar niet de enige. Op verschillende plekken en manieren in de stad wordt gewerkt aan instrumenten ter ondersteuning van lokale democratisering. Vanuit Ma.ak020 wordt daar waar mogelijk of op verzoek aan bijgedragen. Soms gebeurt dat in samenwerking met de gemeente. En de gemeente zelf ontwikkelt ook instrumenten. De belangrijkste vind je hieronder.