Over de Ma.akbanken

We gaan de punten uit het Maatschappelijk akkoord uitvoeren. Dat doen we aan Ma.akbanken: een op maat gemaakt hulpmiddel om samen knersende kwesties innovatief op te lossen. Ma.akbanken gaan over de akkoordpunten van Ma.ak020 en de actualiteit in de stad. Ma.akbanken zijn voor alle Amsterdammers en kunnen door iedereen gestart worden. Door knersende kwesties aan te pakken, maken we nieuwe samenwerkingsvormen, geven we waar nodig bindend advies of stellen regelgeving of nieuw beleid voor.

Zo werken we aan de punten uit het Maatschappelijk akkoord.

image

Deelnemers eerste sessie

Ma.akbank Werk

Wethouder Rutger Groot Wassink [Raadscommissie KDD, 1 september 2021]
"Eens dat we vooral mensen zelf aan de slag moeten zetten en ik zie dan ook zeker waarde in samenwerking met de mensen van Ma.ak omdat die juist geborgd zijn in netwerken waar wij als gemeente niet heel sterk in zijn."


Kwestie:
Een groeiend aantal Amsterdammers (meer dan 15.000 mensen) heeft niet genoeg geld om rond te komen, terwijl ze wel betaald werk hebben. Aan deze Ma.akbank bedenken we hoe initiatieven, gemeente en organisaties elkaar optimaal kunnen versterken om armoede onder Amsterdammers te verminderen en liefst te voorkomen.

Met: o.a. Maartje Bos (Hub Heesterveld), Marlou Emmen (Gemeente Sociale basis), Jennifer Meyer (Sezo), Virgill Olvira (coalitie zzp ZO), Susanna van Santen (WPI Armoedebestrijding), Stella de Swart (armoede expert), Thierno Balde (student HvA), Iris Dik (zelfstandige), Saskia van Geel (Kandidatenmarkt), Marieke Gervers (sQuare), Debbie Rokette (OSB), Maria Skoula (WPI), Lenny Bijker (Woon!), Nooshi Forozesh (EC-O), Menno Houtstra (Kaskantine), Caroline Roodenburg (WPI-schuldhulp), Juanita van Schoonhoven (buurtteam ZO), Jeanette de Waard (Diakonie Noord), Ilham Salioua (WPI schuldhulp), en Cecilia, Ditte, Zunga, Sjors, Nies, Cathelijne, Jasper (team Ma.ak020)

Hoe: 3 werksessies. Tijdens de eerste sessie 26 augustus werkten we aan de deelonderwerpen schuldhulp/nieuwe economie, jongeren en zzp’ers. 

Wat: Armoede heeft vele gezichten. Aan de Ma.akbank zoemen we constant in en uit. Van een praktijkvoorbeeld naar beleid en terug. Zoals Menno, die vertelt dat de voedselpakketten van de Kaskantine eerst door studenten werden afgenomen maar dat hij nu steeds meer gezinnen als klant heeft. Dit zijn waardevolle signalen - niet alleen om een acuut probleem op te lossen, maar ook voor het in kaart brengen van het systemische erachter: de doelgroepen zijn divers en veranderen, dus doelgroepbeleid is niet zaligmakend. Wat dan wel?

"Denk niet dat dit makkelijk is en snel opgelost wordt."

Gewenste uitkomsten: Van concrete acties die echt uitgevoerd gaan worden t/m lange termijn systeeminnovatie en nieuw beleid. Over drie weken worden eerste uitkomsten verwacht. Er is nu een veilige start gemaakt. Door mee te doen aan de Ma.akbank hebben we onze gewoontes doorbroken, en dat is al een klein succes.

Tip: Verbindt de stadspas beter aan ZZP'ers.

 

 

elkaars wereldbeeld delen

image

uitkomsten

image

infographics deelsessie 3 (Schulden): Cathelijne Bertels