Bericht

Gesprek met de griffier van Amsterdam

Geplaatst op 19 maart 2020, 22:53 uur

Afgelopen 3 maart sprak het Ma.ak020 kerntteam (Nies, Jasper, Karien, Niesco) met Jolien Houtman, griffier van de gemeente Amsterdam

Jolien Houtman is de nieuwe griffier van Amsterdam. Ze heeft hiervoor gewerkt als griffier in Nieuwegein en Leusden, waar ze veel ervaring heeft opgedaan met democratiseringsprocessen. Ze geeft leiding aan een team van 18 mensen die de griffie vormen.

Hoe werkt de griffie? De gemeenteraad heeft verschillende commissies (bijv democratisering, algemene zaken, onderwijs en zorg). Elke raadscommissie is verbonden aan een wethouder en wordt in haar werk ondersteund door de griffie. De griffie zorgt voor de verbinding tussen de raad en de ambtelijke organisatie (en de stad, o.a. de insprekers bij raadsvergaderingen).

Een kort verslag van ons kennismakingsgesprek  De veranderde wereld (met onder andere steeds meer zeggenschap en mede eigenaarschap voor burgers) vraagt erom, fundamenteel en voor lange termijn na te denken over hoe de positie van gemeenteraad en het gemeentelijke apparaat hierin mee verandert. Zo zou je richting de verkiezingen kunnen toewerken naar een raadsakkoord in plaats van een coalitie akkoord, zoals dat ook wel gebeurt in andere gemeenten. Het werken aan een breed gedragen raadsakkoord is als vervolg van het maatschappelijk akkoord een logische stap. 

De raad en het Ma.ak  In de raad zitten momenteel veel jonge mensen met grote betrokkenheid, die zeer debatvaardig zijn. We zijn het eens dat het cruciaal is dat de raad betrokken is bij het Maatschappelijk akkoord, voor draagvlak voor de uitvoering van de afspraken uit het akkoord. In een ideale wereld worden aan de begin van elk proces de vragen gesteld: Hoe gaan we dit maatschappelijke probleem oplossen? Wie zijn de partners daarin? Hoe gaan we aan het eind besluiten nemen? In het beleidsinnovatieteam (het Amsterdamse BIT) kan een medewerker van de griffie zitten voor de verbinding van de gemeenteraad met het hele proces rond het Maatschappelijke akkoord. 

Jolien’s oproep: “zorg voor breed draagvlak in de raad.” Aan de Ma.akbanken kunnen raadsleden aanschuiven, maar dan wel van zowel oppositie als coalitiepartijen.

We hebben afgesproken elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen.

Illustration
Jolien Houtman. Foto: Nies Medema
Deel dit: