Bericht

Een community gevoel in een voormalige basisschool: maak kennis met Ru Paré

Geplaatst op 20 juli 2022, 09:59 uur
Illustration

Als jonge filosofiestudent ging Hans Krikke al snel aan de slag in de journalistiek. In 2003, na de moord op Theo van Gogh en de grote impact die dit op hem maakte, koos Hans ervoor de switch naar vrijwilligerswerk te maken. Specifiek in de Baarsjes en Bos en Lommer. Zijn vrijwilligerswerk zette hij al snel om in een professionele organisatie: samen wonen, samen leven (SWSL). Vanuit zijn ervaring als vrijwilliger en oprichter van SWSL en kennis over de wijken en buurten in Amsterdam (Nieuw-)West ontstond Ru Paré. Vernoemd naar de Amsterdamse verzetsheldin Henrica Maria Paré (Ru Paré). 

Door: Youssra Oulad Messaoud

“Ru Paré is ontstaan vanuit de behoefte om een ontmoetingsplek te hebben in de buurt. Met de Theaterzaal bieden we een podium voor debat, literatuur, spoken word, theater en muziek. Hiermee proberen we een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek te zijn voor buurtbewoners. Een solidariserende buurteconomie creëren en het vormen van een coöperatieve samenwerking staan centraal bij Ru Paré”, vertelt Hans.


“Voor de bewoners in de stad zijn wij een soort welzijnsorganisatie. Wij verhouden ons activistischer en buigen niet mee met de agenda van de subsidiegever. Wij willen nog wel eens wat harder en kritischer zijn tegen ambtenaren en mensen in en rondom het stadsdeelkantoor”, vertelt Hans. Dit activisme uiten ze op hun eigen manier: “We organiseren wel eens met 80-plussers of andere bewoners demonstraties bij gebouwen van woningcorporaties of bij het stadsdeelkantoor.” 


Ru Paré probeert los van het vormen van een laagdrempelig buurthuis, solidariteit te tonen met de bewoners in de buurt en hun belangen. “Veel van de bewoners uit West hebben een Marokkaanse achtergrond en hun belangen worden vaak vergeten in de agenda van de gemeente. Dat zie je ook in de debatten die constant gevoerd worden.” Een van de debatten die volgens Hans de boventoon voeren in de buurt, is de wooncrisis. “Als er gesproken wordt in West over het thema wonen, kan dat haast niet zonder daaropvolgend het woord gentrificatie te benoemen. Als organisatie bieden wij steun en staan wij solidair met de actiegroep Nieuw-West in verzet en alle andere organisaties die zich hard maken tegen dit probleem. Een bekend voorbeeld is Change= die bij het presenteren van hun plannen beloofde ook jongeren uit de buurt te huisvesten in hun studio’s, maar tot op heden is die belofte niet nagekomen en profiteert de buurt niet van de nieuwbouw.”


Hans is stellig over de veranderende samenstelling van Amsterdam (Nieuw-)West. “Er vind een verdringing plaats van gezinnen die moeten leven van een modaal inkomen. Als organisatie zijn we alleen al zo’n 13 jaar bezig geweest met de wooncorporaties om de nieuwbouw aan de Piet Mondriaanstraat in Slotervaart ook beschikbaar te maken voor juist de groep waar we voor pleiten. Het had nooit zo lang hoeven duren als er vanuit de systemen oog zou zijn voor deze groepen.”


Mede vanwege deze veranderende samenstelling heeft de organisatie hun eigen manier van werken. “We willen altijd grassroots werken en de mensen in kwestie ten alle tijden centreren, en we zijn op de hoogte van alles wat er speelt in de wijken. Helaas is in de stad een hele grote structuur opgekomen waarbij er grootschalige uitsluiting plaatsvindt. Hierom wilden wij eigenlijk van oorsprong geen subsidie aannemen van de gemeente Amsterdam, maar we merkten toch dat als je de subsidie binnenhaalt je er een extraatje bij krijgt: namelijk de agenda van de gemeente. Deze komt vaak niet overeen met de wens van de bewoners.” 


Om wel te voldoen aan de wens van de bewoners, probeert de organisatie mensen zoveel mogelijk zelf te laten organiseren. “Iedereen die gebruik wil maken van de voorzieningen en faciliteiten van de community geeft ook wat terug aan de community. Deze manier van werken maakt van mensen deelnemers in plaats van klanten of consumenten. Mensen en groepen die niet de financiële middelen hebben kunnen door op een andere manier terug te geven, alsnog gebruik maken van de faciliteiten binnen de community. Ook is er altijd ruimte voor eigen initiatieven en ideeën, door zelf talks en avonden te organiseren of evenementen vorm te geven. We hopen op deze manier de buurt te betrekken bij alles wat er binnen de community gebeurt.”

/// Dit is een verhaal van de Initiatievenpers. De Initiatievenpers zoekt, produceert en verspreidt verhalen via kanalen van aangesloten initiatiefnemers om hun impact op de stad te laten zien. Het is een onafhankelijk samenwerkingsverband van Amsterdamse maatschappelijk initiatiefnemers en de gemeente. Meedoen? Neem contact op met de Initiatievenpers. \\\

 

Deel dit: