Bericht

Een heuse Right to challenge met marktafval van Plein 40-45!

Geplaatst op 6 maart 2021, 14:10 uur

De marktondernemers van Plein 40-45 zijn een Right to Challenge aangegaan met de Gemeente Amsterdam. Zij wilden zelf het afval van de markt circulair en duurzaam afvoeren en daarmee de taak van afvalverwerking overnemen van de gemeente. En het is ze gelukt in samenwerking met de gemeente!


In januari is er een afvalscheidingsstation op de markt gekomen. Kratjes en pallets worden zelf teruggebracht naar de leverancier, Groente, Fruit en Etensresten gaan naar een compostverwerkingsbedrijf, papier, karton en restafval worden gescheiden afgevoerd.


De initiatiefnemers laten het hier niet bij en gaan, met een positieve insteek, nog verder. Iedereen moet duurzamer met afval omgaan en ze organiseren verschillende acties om meer ondernemers en marktbezoekers hierin mee te krijgen. Ook willen ze in gesprek met de gemeente om een eerlijker verdeling van de afvaltarieven op de markt voor elkaar te krijgen. Nu betaalt iedereen nog hetzelfde bedrag. Om bewuster met afval om te gaan moet je het ook in je portemonnee voelen, vinden zij. De grootste vervuiler moet ook het meest betalen. Hiermee gaan ze een volgende stap in de challenge aan.


Wordt vervolgd!

Deel dit: