image

Hoofddoel van Ma.ak020

Het hoofddoel van Ma.ak020 is actieve Amsterdammers beter in staat stellen samen de stad blijvend eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initatiefrijker te maken. In 2019 heeft Ma.ak020 het Maatschappelijk akkoord tot stand gebracht, en sindsdien werkt Ma.ak aan de uitvoering van dat akkoord - samen met de leef- en systeemwereld.

Een stad vol knersende kwesties

Ma.ak020 is in 2018 ontstaan uit telkens terugkerende kwesties waar actieve Amsterdammers tegenaan lopen terwijl zij de stad beter proberen te maken. Kwesties tussen de leefwereld van actieve Amsterdammers en de systeemwereld van de gemeente en de politiek. Kwesties die complex en hardnekkig zijn. Kwesties die niet door één partij opgelost kunnen worden terwijl samenwerking een onmogelijke opgave lijkt. We zijn ze knersende kwesties gaan noemen. Het oplossen van knersende kwesties is iets wat de stad en ons allemaal ten goede komt. Daarmee delen we met elkaar dus een zelfde maatschappelijk belang. Ma.ak020 ondersteunt dit gedeelde belang. De eerste stap hiervoor is gezet met het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam: 600 Amsterdammers schreven de afspraken voor hoe we de stad eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initiatiefrijker maken. Die afspraken noemen we het akkoord. Sinds het ontstaan van het akkoord zijn we bezig de afspraken uit te voeren. Dat doen we aan de hand van telkens één knersende kwestie. En door nieuwe democratische vormen in te zetten.

Verschuiving van mede-eigenaarschap en zeggenschap

Knersende kwesties kunnen gaan over uiteenlopende dingen. Maar ze leggen allemaal bloot dat we nog niet goed in staat zijn om eigenaarschap en zeggenschap in de stad te delen met elkaar. Er is verschuiving nodig van mede-eigenaarschap en zeggenschap van de overheid naar Amsterdammers, maar die verschuiving is nu nog te vrijblijvend. Ma.ak020 brengt democratische vormen tot stand die meer eigenaarschap en zeggenschap mogelijk maakt, en daarmee de beoogde verschuiving. Hiervoor zijn alle partijen nodig die een rol spelen in de stad: bewoners, politiek en gemeente, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. We doen het samen.

Samenwerken in de tussenruimte

Het aanpakken van knersende kwesties, en het ontwikkelen van nieuwe democratische vormen; we kunnen het alleen op  basis van gelijkwaardigheid, respect, inclusiviteit met elkaar samenwerken. En waar we doorlopend samen doen, en samen leren. In samenwerking elkaar zó de ruimte geven is niet vanzelfsprekend. Maar wel voorwaardelijk voor het oplossen van knersende kwesties in de stad. Deze ruimte noemen we de tussenruimte.

Waarom Ma.ak020? Omdat we samen een stad vol knersende kwesties willen oplossen, en omdat we dat met nieuwe democratische vormen samen willen doen. Dáárom dus.

Zie ook: Wie zijn Ma.ak020 en Wat doet Ma.ak020.

image

Uitvoering van het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam

In November 2019 realiseerde Ma.ak020 samen met het Ma.ak netwerk het eerste Maatschappelijk akkoord van Amsterdam: Een set van uitgangspunten en afspraken om de stad samen leefbaarder, inclusiever, en rechtvaardiger te maken. De uitvoering van het Akkoord loopt tot tenminste 2025, en dat gebeurt onder andere in Ma.akbanken.

Het Akkoord is door velen ondertekend, waaronder de wethouder democratisering Rutger Groot Wassink.

Naar het Akkoord   het akkoord als PDF

image