Activiteit

Ma.aktafel 3.3: Een aantrekkelijk verhaal over schone energie

maandag 27 mei 2019 , 14:00 - 18:00 uur

We zijn op weg naar een duurzaam en democratisch Amsterdam: we willen eigenaarschap met de bijbehorende zeggenschap. Iedereen mag meedoen, op een eerlijke manier, in een initiatiefrijke stad. Er melden zich ruim 10.000 initiatiefnemers in Amsterdam bij de gemeente, dus op zich lijkt er geen probleem. Toch zien we in de overgang naar een stad op schone energie een verstoord evenwicht op een paar vlakken:
1. middelen: de vernieuwers hebben moeilijk toegang tot procesondersteuning (in menskracht of in geld).
2. ruimte: een lokale organisatie die eigenaarschap heeft over lokale energie. De lokale mensen in de stadsdelen willen graag werk doen in hun buurt, en meedoen met grote Europese aanbestedingen is niet weggelegd voor MKB. Een lokale cooperatie kan wellicht de oplossing zijn? 
3. status/verhaal: er is geen status voor de mensen die het aan het doen zijn in de gebieden.
4. mandaat: er is geen mandaat voor de groepen die in de 'Amsterdamse Aanpak' gezamenlijk optrekken in een multistakeholder aanpak

Het derde punt status/verhaal wordt behandeld in deze sessie, voorgezeten door niemand minder dan Ruurd Priester, de duurzaamheidsexpert van de Donut Economie (lees Kate Raworth) en de duurzaamheidstrekker van de Hogeschool van Amsterdam.

Stelling: Voor de komende generaties is een snelle overgang naar schone energie van levensbelang. Nu bestaat over dat onderwerp nog veel polarisatie. Om dat te doorbreken is een positief verhaal nodig. Een verhaal waar we ons allemaal eigenaar van voelen en dat ons allemaal zeggenschap geeft. Opdat uiteindelijk iedereen een gezonde, stevige basis ervaart.

De gewenste verandering: iedereen kan zich eigenaar voelen van een gemeenschappelijk verhaal, een wenkende stip op de horizon. En iedereen is daarmee onderdeel van het netwerk van netwerken dat werkt aan een gezond Amsterdam. Een aantal mensen loopt voorop, die krijgen een speciale status, tot er een betere gevonden is. En er is een locatie in een gebied waar mensen elkaar offline ontmoeten rondom dit doel.

Voorstel: We maken samen met een doorsnede van alle belanghebbenden een positief verhaal. Een verhaal waar we ons allemaal eigenaar van voelen en dat ons allemaal zeggenschap geeft. Opdat uiteindelijk iedereen een gezonde, stevige basis ervaart. In dit geval gaat het over energie: energiecommissarissen (status, een netwerk van netwerken) en een gezamenlijke locatie (ruimte).    

Aanmelden:
Er zijn een aantal mensen uitgenodigd die hier al jaren mee bezig zijn. Er zijn ook plaatsen voor mensen die we nog niet kennen, laat weten als je er bij wilt zijn door je hier aan te melden.

Locatie
wordt nog bekend gemaakt
Kosten
Gratis

Maximum aantal deelnemers: 12
Deel dit: