Het Maatschappelijk akkoord van Amsterdam bestaat uit doelen en afspraken om de stad leefbaarder, eerlijker en inclusiever te maken. Het akkoord is tussen begin 2018 en eind 2019 gemaakt door zo’n 600 Amsterdammers. Op deze pagina staat elk onderdeel van het officiële akkoord. Wil je de gehele tekst, open dan de PDF versie.
Het Maatschappelijk akkoord Ma.ak020 is bedoeld voor alle partijen en personen die actief een rol spelen bij de ontwikkeling van de stad. Het richt zich op alle ontwikkelingen in het publieke domein, aan de hand van de vragen: van wie is de stad, wie gaat daarover en hoe organiseren we dat? De afgelopen 15 jaar is op steeds meer plekken op verschillende manieren initiatief genomen door Amsterdammers. De omvang en impact van dit maatschappelijk initiatief op onze stad neemt snel toe. Dat verandert de stad, uiterlijk, sociaal en organisatorisch. Het gevoel van mede-eigenaarschap en zeggenschap is aan het verschuiven van de overheid naar die initiatiefrijke Amsterdammers. Hierdoor is de manier van samenwerken tussen bewoners en maatschappelijk initiatiefnemers, de gemeente en andere partijen in de stad aan het veranderen. Dit vraagt om structurele, concrete en toekomstbestendige afspraken én het borgen daarvan. Er is de laatste jaren wel aandacht geweest voor deze verandering, maar veelal vrijblijvend, incidenteel, te veel buiten beeld en op te kleine schaal. Dit akkoord brengt daar verandering in. Een akkoord dat al in 2014 werd beloofd door de lijsttrekkers van bijna alle Amsterdamse partijen, maar er toen niet kwam. In 2018 werd de belofte herhaald door die partijen, en in 2019 is het tot stand gekomen. Het legt afspraken vast tussen actieve Amsterdammers en de gemeente, maakt concrete vervolgstappen mogelijk en stelt een agenda vast met de uit te voeren maatregelen. Iedereen die het akkoord ondertekent, schaart zich hierachter.
Op basis van vertrouwen
Met respect voor elkaar
Zoveel mogelijk divers en inclusief
Leren door te doen, en al doende leren
De missie van het Maatschappelijk akkoord is om actieve Amsterdammers beter in staat te stellen samen de stad duurzaam eerlijker, inclusiever, gezonder, innovatiever en initiatiefrijker te maken. Zo’n 600 Amsterdammers werkten er aan mee: actieve bewoners, maatschappelijk initiatiefnemers, stadmakers, creatieven, ambtenaren, politici, ondernemers, onderzoekers en andere partners. Aan 40 Ma.aktafels bespraken zij met elkaar op 7 verschillende thema's wat er speelt maar vooral: Hoe we het samen anders willen. Uit die gesprekken werd het akkoord gedestilleerd. Het akkoord legt afspraken vast, maakt concrete vervolgstappen mogelijk en stelt een agenda vast met de uit te voeren maatregelen. Iedereen die het akkoord ondertekent, schaart zich hierachter.* De looptijd van het akkoord, ingegaan in januari 2020, is tot tenminste 2025. Het krijgt desgewenst periodiek een update, in afstemming met het netwerk. Voor de uitvoering van dit akkoord zie: Wat doet Ma.ak020 en de Ma.akbanken.
De afspraken in het akkoord zetten mede-eigenaarschap en zeggenschap centraal. Oftewel: van wie is het, wie gaat erover, en hoe organiseren we dat. Er staan afspraken in over nieuwe samenwerkingsvormen tussen leef- en systeemwereld die antwoorden kunnen formuleren op de knersende kwesties van de stad. Het akkoord is een belofte en een verplichting aan elkaar en aan onszelf: aan de slag! Het is ambitieus, op korte en langere termijn, op buurtniveau en voor de hele stad. Het fundament van het Akkoord is dat we samenwerken vanuit vertrouwen, inclusiviteit (iedereen kan meedoen), respect voor elkaars kennis en voor wat al opgebouwd is en de wil om te leren.
Ruim 300 Amsterdammers hebben het akkoord inmiddels al ondertekend. Ook wethouder Groot Wassink heeft dat op hoofdlijnen namens het College gedaan. En wat doe jij? Onderaan deze pagina kun je ondertekenen.
* De nakoming van afspraken in het akkoord is niet in rechte afdwingbaar. We werken samen op basis van vertrouwen en respect.
Het mandaat in de stad wordt zo lokaal mogelijk gelegd (subsidiariteit). Een aangepast bestuurlijk stelsel, netwerken en beoordelingssystemen worden gebaseerd op dit principe.
Het Akkoord is al ondertekend door 306 personen (zie de lijst met ondertekenaars). En wat doe jij?
De nakoming van afspraken in het akkoord is niet in rechte afdwingbaar. We werken samen op basis van vertrouwen en respect.