Activiteit

Ma.aktafel 3.1: Een evenwichtiger verdeling van innovatiegeld – financiering energieinnovatie

dinsdag 28 mei 2019 , 15:30 - 18:00 uur

We zijn op weg naar een gezond Amsterdam. Duurzaam, democratisch! Dat betekent -behalve eigenaarschap met de bijbehorende zeggenschap - iedereen mag meedoen, op een eerlijke manier, in een initiatiefrijke stad. Er zijn nu al 11.000 initiatieven die zich per jaar melden bij de gemeente, dus op zich lijkt er geen probleem. Maarrrrrr.... we zien in de overgang naar een stad op schone energie toch een verstoord evenwicht door de volgende 4 kwesties:

1. middelen: de vernieuwers hebben moeilijk toegang tot procesondersteuning (in menskracht of in geld).

2. ruimte: een lokale organisatie die eigenaarschap heeft over lokale energie. De lokale mensen in de stadsdelen willen graag werk doen in hun buurt, en meedoen met grote Europese aanbestedingen is niet weggelegd voor MKB. Een lokale cooperatie kan wellicht de oplossing zijn? 

3. status/verhaal: er is geen status voor de mensen die het aan het doen zijn in de gebieden.

4. mandaat: er is geen mandaat voor de groepen die in de 'Amsterdamse Aanpak' gezamenlijk optrekken in een multistakeholder aanpak

De eerste kwestie wordt behandeld aan deze 'tafel', voorgezeten door niemand minder dan onze voormalig minister Jacqueline Cramer.

Stelling: Amsterdam is veel sneller over op schone energie als nieuwe organisaties ook toegang tot innovatiegeld hebben.

De gewenste verandering: innovatiegeld naar bestaande partijen (80%) en naar de (ver)nieuwe(nde) partijen (20%)

Voorstel: 20% van elk innovatiebudget gaat naar een fonds dat -laagdrempelig- projecten vanuit de vernieuwers op het veld financiert. Wat kan daarmee gefinancierd worden. En hoe organiseren we dat? Wat is een vernieuwende partij?

De agenda van deze bijeenkomst: we bespreken bovenstaande kwestie over financiering van vernieuwers uit innovatiegeld. We bespreken het mogelijke voorstel en kijken of er ook een ander antwoord mogelijk is. En stellen vervolgens het actieplan op voor afspraken. En bespreken of dit plan ook geldt voor andere kwesties. 

Er zijn een aantal mensen uitgenodigd die hier al jaren mee bezig zijn. Herman Wijffels bijvoorbeeld. Er zijn ook 3 plaatsen voor mensen die we nog niet kennen, laat weten als je er bij wilt zijn door je hier aan te melden of te mailen naar pauline@02025.nl.

Lloyd hotel, Oostelijke Handelskade 34 in Amsterdam

Locatie
Lloyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34 in Amsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Illustration
 
maximum aantal deelnemers
20

Aantal aangemelde deelnemers: 10

Deze mensen komen:
- Pauline Westendorp
- Jacqueline Cramer
- Emma Hameleers
- Anne Stijkel
- Maartje Romme
- Frank Boon
- Sharona Ceha
- Marion Bloem
- Thomas
- Jasper Etten

Meld je aan
Deel dit: