Bericht

Referendum, Burgerberaad - laten we stadsbreed werken aan GROEN 

Geplaatst op 18 juli 2024, 17:56 uur
Illustration

Het referendum over de Hoofdgroenstructuur had een duidelijke uitslag: meer dan 60% sprak zich uit tégen het voorliggende beleid van wethouder Van Danzig. De gemeenteraad heeft vervolgens de nieuwe Hoofdgroenstructuur niet aangenomen, maar wel gezegd: laten we met een burgerberaad Amsterdammers opnieuw vragen mee te denken over dat beleid. Ondertussen heeft een actieve groep Amsterdammers met een brief aan de raad opgeroepen tot een stadsbreed gesprek over groen. Op initiatief van Frank Alsema, ondersteund door het kernteam van Ma.ak020. Deze brief gaat over het belang om het thema groen veel breder op te vatten dan het groen in de stad. Het gaat over een klimaatbestendige en leefbare stad, over GROEN met hoofdletters: over schone lucht, biodiversiteit, regenwaterbeheer, kwalitatieve openbare ruimte, mobiliteit en de woonopgave. En over de manier waarop we daar kunnen komen: breed gedragen! 

Terwijl de stad zich via het stevige democratiserings-instrument referendum heeft uitgesproken, heeft de raad besloten nu een ander democratiserings-instrument in te zetten om opnieuw een mening te vragen. Dit keer aan een gelote groep Amsterdammers. Dat lijkt een gebaar naar de Amsterdammers maar dat doet onrecht aan alle participatie die vooraf ging aan de nieuwe Hoofdgroenstructuur. Dat was nog onder de vorige wethouder. Daar is toen door veel Amsterdammers met expertise aan bijgedragen wat leidde tot een bijna goed stuk, wat vervolgens door de nieuwe wethouder Van Danzig eenzijdig is aangepast. Die aanpassingen stonden haaks op de inbreng van de participanten (denk aan het sjoemelgroen), en zo kwam het tot het referendum. Een noodrem, en met succes. 

De brief van Frank en consorten aan de raad heeft mede geleid tot twee moties van Volt die zijn aangenomen, waarin ook wordt gevraagd om een breed gesprek, voorbereidend op het burgerberaad. Dat is nog niet zoals de brief beoogt, maar het een sluit het ander zeker niet uit. De gesprekken hierover lopen. Wellicht is dit een katalysator voor een breed gesprek waar integraal wordt gewerkt aan de noodzakelijke en gewenste oplossingen voor onze stad. Wat duidelijk is, is dat heel veel Amsterdammers aanhaken op het thema GROEN, en dat er veel expertise in de stad zit. Die wordt op veel plaatsen al succesvol ingezet, maar nog lang niet overal. En zeker niet altijd in werkzame cocreatie. Een Ma.akbank kan hier uitkomst bieden… 

Wordt vervolgd.

Beeld: Team Referendum Groen

Hieronder meer leesvoer:

Zie hier de brief van Frank Alsema aan de raad.

Lees in Het Parool het opinie artikel van Eva Rovers en Matthea de Jong van Bureau Burgerberaad die een Burgerberaad in dit geval een tijdrovend en te kostbaar instrument vinden.

Volt diende o.a. een motie in om bij het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur een uitgebreid participatietraject te
laten plaatsvinden;
- Om ter voorbereiding van het nieuwe beleidskader een breed stadsgesprek te
voeren over groen en de impasse van de hoofdgroenstructuur;
- Dit samen te doen met bewoners, betrokken organisaties, initiatiefnemers van
het referendum, ambtenaren en experts;
- Om met dezelfde betrokkenen te komen tot een gezamenlijk alternatief.