RIMI stopzetten is doodzonde en roept vragen op aan de raad
Beste gemeenteraad,
Met het vaststellen van de begroting voor 2025, heeft u besloten de RIMI (Regeling voor Integraal Maatschappelijk Initiatief) te stoppen na 2025. Dat vinden wij een verkeerd besluit, is een klap in het gezicht van maatschappelijk initiatief en flinke stap terug voor de lokale democratisering.
De RIMI is enkele jaren geleden opgezet om Amsterdammers met maatschappelijk initiatief dat meerdere doelen nastreeft, één ingang bij de gemeente te bieden. Zodat ze niet langs allerlei verschillende afdelingen hoeven voor bijvoorbeeld een subsidieregeling. Zonder RIMI zijn we nu weer terug bij af en dat kan niet de bedoeling zijn.
De gevolgen zijn even simpel als groot. Initiatieven die de afgelopen paar jaar van alles hebben neergezet en opgebouwd in hun buurt, kunnen na komend jaar geen aanspraak meer doen op deze Regeling en zijn terug bij af: het wordt weer leuren langs de deuren van allerlei gemeentelijke afdelingen. Dat geldt natuurlijk ook voor nieuwe initiatieven. Even belangrijk: alle energie, tijd, geld en expertise die is gestoken in het opzetten en uitvoeren van de regeling, gaat na een paar jaar alweer verloren. Waarmee de kwetsbaarheid van zulke bijzondere en waardevolle nieuwe ontwikkelingen in de stad maar weer eens wordt aangetoond.
Een uitleg door het college is niet gegeven in de begroting. Als raad heeft u niet tot nauwelijks aandacht besteed aan het (indirecte) voorstel van het college. Vragen zijn er niet gesteld. Daarom doen wij dat nu aan u:
- Is er iets niet goed aan de Regeling? En zo ja wat is dat dan volgens u?
- Van buitenaf is er wel aandacht voor dit onderwerp gevraagd, door brieven en via inspraak. Wat waren overwegingen hier niets mee te doen?
- Gaat het sec over geld? Deze Regeling kan alleen integraal werken, als elke wethouder een steentje bijdraagt. Onduidelijk is of die bereidheid er is. Heeft u hier zicht op?
- Een grote opgave in de manier van werken door de gemeente, namelijk integraler, horizontaler, in plaats van via de verkokerde organisatie, blijkt op dit punt in de praktijk niet (goed) mogelijk. Wat vind u hiervan?
Jasper Etten en Mats Siffels
Kernteam Ma.ak020
Lees de hele brief in de bijlage