Erik Slingerland
Mijn professionele werk is vloeiend in mijn vrijwilligerswerk overgegaan. Mijn achtergrond is groen projectmanagement bij een blauwe club die veel negatief in het nieuws is: de KLM. Daar hield ik me bezig met CO-2 neutraal vliegen (ism het WNF), biobrandstoffen en certificeringen, en dan vooral het betrekken van passagiers hierbij, kortom met MVO gericht op 30+ miljoen mensen per jaar. Maar ook cultuurhistorie behoorde tot mijn aandachtsgebied, als projectleider van het KLM historisch museum in oprichting te Lelystad. Wie trots is op de KLM als pionier, zo stond me voor ogen, kan nog beter trots worden op een pionier van duurzaam vliegen en vooral daar zelf aan bijdragen, en dat uitbouwen. Nu deel ik mijn kennis en ervaring in het lokale vrijwilligerswerk. Kleinschalig, overzichtelijk. Dat werk bevindt zich op twee locaties op loopafstand van mijn huis: de Museumtramlijn en Huis te Vraag, beiden in Amsterdam-Zuid. De een is een maatschappelijke monumentale en museale organisatie (rijdend erfgoed), zich amper bewust van zijn impact (rijden op 100% groene stroom, verbindend, duurzaam en ecologisch verantwoord onderhoud van een hele spoorbaan, plezier schenkend aan zowel medewerkers, passagiers als toeschouwers, korting biedend aan hen met een kleine beurs, die mensen (net) buiten de arbeidsmarkt uit hun isolement haalt door werk, gemeenschapszin en betekenis te bieden, recycle, re-use, repair, restore van historische materialen etc. (ik vergeet er vast een paar), enfin, een voorbeeldige en unieke non-profit organisatie; de ander is een gemeentelijk monumentale ecologische tuin en pand (voormalige begraafplaats) dat een podium biedt aan lezingen en debat op gebied van kunst, cultuur, milieu, ecologie, sociaal welzijn, een centrum van informatie, educatie, participatie en co-creatie voor de buurt en ver daarbuiten, dat ik vaak 'mijn kleine Pakhuis de Zwijger' noem. Overeenkomst tussen de twee in één zin: openbaar toegankelijk cultuur-historische locatie met educatieve waarde voor mens en milieu.
En recent ben ik toegetreden tot Mensen maken Amsterdam, team Zuid. MMA bedoordeelt kleinschalige subsidieaanvragen gericht op mens en milieu, op verbinding en verduurzaming. Hoe leuk kan nuttig zijn.
GPM-2 Green projectmanagement, lange kennis en ervaring.
Leidinggeven, overleg met stakeholders, pitchen, netwerken, etc.
Update voorbeeld:
Mijn gehonoreerde initiatief tot benoeming brug 360 (over de Schinkel ter hoogte van het Vondelpark) tot Kabouterbrug, onthulling van de naam tijdens een kleinschalig feest met presentatie van duurzame organisaties aan de buurt, en integratie van het hele evenement in de festiviteiten van Amsterdam750 (mei '25).