Project

Ma.aktafel 3.2: Economische democratisering – energie en gebiedscoöperaties

Geplaatst op 14 mei 2019, 12:36 uur

Amsterdam is veel sneller over op schone energie als eindgebruikers van energie zich coöperatief verenigen in een gebiedscoöperatie. En op deze manier zelf eigenaar (kunnen) worden van de productie, distributie, levering en besparing van energie.

LEES RECHTS MEER OVER DE BIJEENKOMST OP 6 JUNI 2019.

 

We zijn op weg naar een duurzaam en democratisch Amsterdam: we willen eigenaarschap met de bijbehorende zeggenschap. Iedereen mag meedoen, op een eerlijke manier, in een initiatiefrijke stad. Er melden zich ruim 10.000 initiatiefnemers in Amsterdam bij de gemeente, dus op zich lijkt er geen probleem. Toch zien we in de overgang naar een stad op schone energie een verstoord evenwicht op een paar vlakken:
1. middelen: de vernieuwers hebben moeilijk toegang tot procesondersteuning (in menskracht of in geld).
2. ruimte: een lokale organisatie die eigenaarschap heeft over lokale energie. De lokale mensen in de stadsdelen willen graag werk doen in hun buurt, en meedoen met grote Europese aanbestedingen is niet weggelegd voor MKB. Een lokale cooperatie kan wellicht de oplossing zijn? 
3. status/verhaal: er is geen status voor de mensen die het aan het doen zijn in de gebieden.
4. mandaat: er is geen mandaat voor de groepen die in de 'Amsterdamse Aanpak' gezamenlijk optrekken in een multistakeholder aanpak

Het tweede punt status/verhaal wordt behandeld op 6 juni. (Zie het rechterdeel van dit scherm). Welkom! 

thema 
3. Energie en Duurzaamheid
Idee
Deel dit: